Text Widget

perfect strangers

perfect strangers
It's the sense of touch. In any real city, you walk, you know? You brush past people, people bump into you. In L.A., nobody touches you. We're always behind this metal and glass. I think we miss that touch so much, that we crash into each other, just so we can feel something (Crash, 2004)

Prin casa

Prin casa
Unde ne facem cumparaturile, ce retete punem in practica, cum ne decoram hruba, ce flori ne imbie diminetile

Search!

toma

toma
O colectie (mereu crescanda!) cu fotografii facute lui Toma. Viata de zi cu zi a lui fi-miu, documentata ca la carte...

Gânduri

Unordered List

Recorder. Cui bono?

Motto: ”Nu poți trezi pe cineva care SE PREFACE că doarme”.


Romanii se întrebau, atunci când judecau o crimă sau o infracțiune, ”Cui bono?” (Cui îi folosește ? / Cine are de câștigat?) de pe urma unei acțiuni pe care o întreprinde cineva. E un mod bun de-a ajunge la adevăr, de-a înțelege care sunt motivele pentru care cineva a acționat într-un anumit fel.

Recorder - redacția de jurnaliști de investigații, unii dintre ei foști colegii de-ai mei pentru o perioadă scurtă de timp, produc video-documentare care scotocesc și devoalează felul în care diferite grupuri de interese (anti-sociale, anti-românești, pro-profit) se folosesc de pozițiile de conducere / din administrația  acestei țări pentru a produce mulți, foarte mulți bani de pe urma indolenței generalizate în rândul populației. O dată la câteva luni, un astfel de documentar ”zguduie” societatea, o indignează, face sute de mii de views pe Youtube și... toată lumea doarme pe coadă în continuare (adică prea puține se schimbă în mai bine, de obicei se corectează MINIMAL o situație imorală / ilegală, tot de către autorități, care se simt cu musca pe căciulă și fac ceva de ochii soacrei).

Grupul de umor Vacanța Mare, când era în vogă, prin anii '90, avea o glumă (amară) care parafraza sloganul de-atunci al ProTV-ului: ”Știi, și la ce te-ajută că știi?”. Vorba asta mi se pare că exprimă perfect sentimentul de lehamite și lipsă de reacție a românilor în fața tuturor investigațiilor sau mega-dezvăluirilor făcute de Recorder (sau a celor din presă, atât cât a mai rămas ea). Dovada că suntem un popor anesteziat este că orice investigație rămâne fără ecou în societate. Toată lumea se indignează în fața monitorului, lasă aburul să iasă cu câteva înjurături și... încearcă să-și protejeze propria piele. Pentru că așa suntem noi învățați de mici, ”fiecare să-și vadă de-ale lui” / ”să fie la ei” / ”bine că n-am fost eu”.

Fără îndoială, jurnaliștii / activiștii de la Recorder își fac meseria (destul de bine) și produc investigații care ajung la milioane de români, care-i scandalizează pe moment, dar care rămân inerți și inapți în a produce o schimbare în societate. Așadar, cui mai folosește să afle toate aceste dezvăluiri despre lumea tenebroasă a diferitelor mafii care cangrenează societatea românească și nu-i permite să se dezvolte? Nimănui.

”Cui bono?” Cui îi pasă...



Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement