Mie daca nu-mi dai paine la masa e ca si cum m-ai lasa nemancat... In timp ce unii mananca paine, asa, ca adjutant, eu o consider un aliment esential pentru orice "intalnire cu bucatele". Imi place gustul si mirosul ei, plus ca ma si satur relativ repede cu ea... Ca sa desemneze ce e mai bun in viata, basmul zice "ca sarea in bucate"; eu as adauga "si ca painea cu bucatele".
Exista o adevarata filosofie cand vine vorba de preparea painii, de formele si denumirile pe care o ia in functie de cuptorul in care urmeaza sa fie coapta. N-am sa detaliez asta. Ce vreau sa va arat sunt cateva specialitati de panificatie din lumea larga. M-am interesat putin si, ajungand pe Wikipedia (
aici aveti articolul), am gasit mai multe tipuri de paine:
stottie cake - anglia
pita - irak
mantou - china
pain de mie - franta
mantou china
irish soda bread - irlanda
focaccia - italia (si franta prin provence)
challah - israel
baghete - franta
PS: Bunica se pare ca nu stia bine; ea-mi spunea ca germanii nu mananc multa paine - compensand in schimb cu cartofii (de preferat fierti). Wikipedia, insa, o contrazice flagrant si afirma ca neamul lui surub consuma cea mai mare cantitate de paine, urmati de locuitorii din Chile...
4 Comentarii
http://www.formula-as.ro/2008/848/mica-enciclopedie-as-27/bucataria-cu-povesti-10543
bucataria-cu-povesti-10543
Il pun din doua bucati si il aduni tu :)