10 decembrie 2011

cateva consideratii asupra laptelui

Multa vreme - mai precis, pana in urma cu vreo doua luni - am crezut ca laptele e cea mai buna sursa de calciu, care la randul lui e cel mai bun medicament pentru oase. Cine nu crede asta, sa ridice mana sus si sa citeasca altceva...

Declicul s-a produs cand am ajuns pe un site avand drept principal obiect de activitate "dieta japoneza" si cateva posibile raspunsuri la intrebarea (care-i macina pe occidentali) "de ce traiesc japonezii atat de mult?" (it's a fact!). In timp ce unii au fost de parere ca gena poporului sus-numit e responsabil cu longevitatea, site-ul cu pricina face tot ce poate pentru a ne convinge ca raspunzatoare pentru starea de fapt este... mancarea.

Daca veti parcurge pe diagonala structura site-ului veti vedea ce NU mananca japonezii - in comparatie cu noi. Ei bine, cea mai evidenta diferenta intre "noi" si "ei" pare sa fie o lipsa cvasitotala de zahar, carne si produse lactate din dieta lor. Cum??? Nu au vaci, nu au capre, nu mananca branza, lapte, sana ? Ei bine, se pare ca nu...

Ok, pentru ca afirmatia de sus sa fie cat mai corecta, raspunsul e ca si japonezii mananca branza si lapte. Dar... facute din soia!
Dairy food was also unknown in most of Japan until recently; even now very little cream, butter and cheese are consumed, although some milk products are becoming popular.
There are probably two reasons for this: firstly, cows are not native to Japan, and secondly the hot, sticky climate makes dairy products unappetising!

There is evidence that both meat and dairy produce are unhealthy - apart from the obvious fat element contributing to obesity, heart problems etc., there is evidence that they can actually cause LOSS of calcium and bone problems - osteoporosis, fractures ....
Hopaaaa! Cum adica, daca consumi produse din lapte, ai PROBLEME cu oasele??? Ce naiba, sunteti cu capu' ?? Pai mamicile ne-au zis, de mici, ca daca vrem sa avem oase puternice si sanatoase trebuie sa bagam lapte cat de des putem. De unde stia mamica? Pai, probabil de la Nestle, Danone si alti "oameni de bine" care, intamplator sau nu, au niste lapte de vanzare...
Dr. Virgiliu Stroescu zicea în nişte emisiuni de pe Google Video, că laptele nu este chiar cea mai recomandată sursă de calciu. Consumat pe scară largă, pe termen lung poate provoca chiar LIPSA de calciu, rahitsim la copii, osteoporoză la femei, fiindcă dacă proteinemia creşte, proporţional va creşte şi cantitatea de calciu pierdută prin urină. Ori laptele conţine destule proteine iar dacă mai mănînci şi carne, se pare că ţi-ai creat deja o cale sigură pentru un dezechilibru metabolic.
Citatul de mai sus e de pe un forum Softpedia, de la o discutie mai lunga despre nocivitatea laptelui pentru organism.

Asadar mai usor cu laptele / telemeaua pe scari. :)

Niciun comentariu: