Text Widget

perfect strangers

perfect strangers
It's the sense of touch. In any real city, you walk, you know? You brush past people, people bump into you. In L.A., nobody touches you. We're always behind this metal and glass. I think we miss that touch so much, that we crash into each other, just so we can feel something (Crash, 2004)

Prin casa

Prin casa
Unde ne facem cumparaturile, ce retete punem in practica, cum ne decoram hruba, ce flori ne imbie diminetile

Search!

toma

toma
O colectie (mereu crescanda!) cu fotografii facute lui Toma. Viata de zi cu zi a lui fi-miu, documentata ca la carte...

Gânduri

Unordered List

carne si oase

Motto: "If you prick us, do we not bleed? If you tickle us, do we not laugh? If you poison us, do we not die? And if you wrong us, shall we not revenge?" (Shakespeare)



Multi oameni din jurul meu (de altfel destepti, cu multe "lecturi suplimentare", cu educatie aleasa...) gandesc cu parul pubian atunci cand vine vorba de 'problema tiganeasca' (stiati desigur, ca asta nu mai e demult doar o problema autohtona). Rationamentele nu sunt duse pana la capat, nimeni nu vrea sa gandeasca, sa ajunga la cauza lucrurilor, de fapt, toti mimeaza cautarea unor rezolvari...

Mai nou, extrema stanga din Ungaria (care nu e doar partidul extremist Jobbik) face viata grea tiganilor de la ei cu tot felul de 'ajutoare umanitare': le sparg capetele, le dau foc la case, le distrug bunurile (daca asa poti numi un sac de haine si un cal...). Nostalgicii lui Vlad Tepes se inflacareaza numai cand au aud stirile din satele unguresti pazite, acum, de politie.

In definitiv, tiganii sunt sursa tuturor relelor. Nu? Problema, cum o numeam mai sus, nu e a tiganilor, ci a statului (roman, francez, spaniol... sau altii care se plang de tigani). Sa analizam... Ce fac tiganii? Fura, nu muncesc, sunt puturosi, vand tot felul de chestii pe strada, nu se spala prea des (ori hainele de pe ei), in general sunt niste prezente dezagreabile in societate. Da, pentru un mic procent dintre ei, astea s-ar putea sa nu se aplice. Si totusi, conducerea statului e cea care ar trebui sa faca ceva: sa repecte legile societatii! Iar acolo unde nu exista legi pentru anumite cutume sociale indezirabile, sa puna mana sa scrie legi noi (germanii n-aveau lege pentru hotii marunti, de buzunare - au facut una dupa ce tiganii din RO au dat iama pe-acolo).

Aaaa... aveti dreptate; e mult mai complicat sa aplici legea cand ai niste cetateni necooperanti (nu vad ce alternativa le-a dat statul si n-au acceptat-o) care mor de foame sau au descoperit ca necinstea-i mai profitabila decat cinstea. In definitiv, omul e un animal cu MBA. Intotdeauna isi face socoteli de eficienta (profit si pierdere) - de ce NU as face rau? Ce ma opreste sa fac in asa fel incat sa-mi fie mai bine? (daca nu cred in D-zeu, nu am morala ca nu m-a invatat nimeni, nu ma poate bate nimeni ca am fost la sala...). In tara asta, cel putin, raspunsul e NIMENI!

In incheiere, cateva consideratii despre documentarul facut de DW. Una dintre tiganci zice, printre lacrimi, ca in Franta copiii au alte sanse decat ai ei, care s-au nascut saraci si vor muri tot asa. Alta, desi nu are bani decat de doi pampersi si o banana (pentru copil) inainte de culcare, isi doreste ca fata ei, cand va avea 18 ani, sa fie 'cat mai departe de AICI posibil'. Dar stati asa... nu asta imi doresc si eu pentru Toma? Nu asta va doriti si voi pentru copiii vostri? Nepasarea statului roman otraveste viitorul tuturor, fara discriminare, indiferent daca ai doua facultati sau nu stii sa scrii...

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement