21 aprilie 2010

viva la revolucion!

Jamie Oliver face revolutie culinara in America! Sunt deja la episodul 5 (difuzat vinerea trecuta in State). Stiu, e un reality show - si emisiunile astea au cateodata darul de a nu fi chiar atat de reale. Totusi... ce a reusit "naked chef" sa faca in doar cateva luni, mi se pare fabulos si mi-a revelat niste lucruri: ca americanii sunt, si ei, o turma, ca spiritul capitalismului si mercantilismul s-au nascut acolo, ca sunt patrioti (cateodata inteles foarte aiurea), dar ca sunt si o comunitate, ca daca vii cu argumente se lasa convinsi, ca nu sunt atat de autodestructivi pe cat par si ca, daca le arati calea buna (si-i tii cu batul pe ea) sunt sanse sa o urmeze

Imi place felul in care Oliver se zbate sa schimbe obiceiurile unor oameni atat de diferiti / straini de el. O face dezinteresat sau pentru show, nu stiu - as zice ca e doar un spirit mare. O stire venita din presa britanica zice ca Jamie este "printre cele mai bogate persoane din Marea Britanie", donatiile facute de el pana acum ridicandu-se la 3 milioane de euro, cam 4% din avere (74 milioane de euro la cei 34 de ani cat are).

O sa ziceti ca la banii astia, "e normal sa faci revolutii" - de fapt, in episodul 5, omul se agita sa stranga 150.000 de dolari de la un finantator local (un spital) pentru a instrui bucatarii din scoli si pentru a cumpara fresh food (o raritate in farfuriile copiiilor de acolo).

Niciun comentariu: