[ Ganduri in paranteze ]


Gand 001

Ce-i lipseste romanului s-o duca bine? Motivatia, mandria.

Mandria (de a face ceva impreuna cu ceilalti romani, pentru romani) nu e acelasi lucru cu infatuarea (am masina, sunt bogat, sunt frumos). Nu poti fi mandru decat pentru ceea ce faci tu sau cum administrezi ce ti-au lasat de valoare cei de dinaintea ta.

Cum le insufli copiiilor mandria de a fi? Le amintesti mereu motivele pentru care e bine si nu le potentezi pe cele pentru care e rau (nici nu le ascunzi). Ei vor fi mandri doar daca vor vedea in parintii lor mandria. Parintii lor vor fi mandri doar daca vor putea cladi ceva (pentru ei si pentru societate / comunitate).

Un banner-ul pus in scoala mea: "Everyday YOU make a page of history".Gand 002

In timpul vacantei de vara, in scoala s-au facut lucrari de reparatii si reamenajari: zugravit, spalat pe jos, raschetat linoleumul cu o masina, spalat geamuri, curatit / reparat wc-uri. Pe partea de IT: inlocuit Linux cu Windows, curatat filtrele la proiectoare, au venit cei de la firma de reciclare si au luat calculatorele vechi. S-au facut reamenajari in curtea scolii (gazon, balustrade noi).

Nu au femeie de serviciu, au contract cu o firma care face curatenie in fiecare zi (vreo 10 persoane). In timpul vacantei au lucrat: IT, administratie, curatenie, contabilitate.Gand 003

O idee foarte faina la noi in scoala: un panou (de doua ori mai mare decat se vede in fotografie) pe holurile scolii anunta ce au citit in ultima vreme profesorii si fac o (foarte) succinta recenzie cartii pe care o recomanda.


Gand 004

Bucataria gateste doua mese pe zi: una la 10.30, alta la 12.20. Scoala angajeaza o companie (ISS) care se ocupa de catering. Tot ce au acolo e al ISS. Azi i-am instalat o imprimanta bucataresei-sef dupa 15 minute de stat la telefon cu cineva care se ocupa de IT. A fost atat de bucuroasa (bucatareasa) ca mi-a zis sa vin vineri pentru o masa gratuita (fish & chips). 

 

Gand 005

Niste bani in plus nu strica niciunei scoli (ca tot citeam azi ce suparat era un parinte din Constanta pe fondul clasei), asa ca scoala noastra, pe langa cateva milioane bune de lire pe care le primeste anul de la primarie, mai inchiriaza si spatiile pe care le detine pentru diverse activitati.

SPORT : terenul de fotbal si de rugby, cele doua sali de sport, piscina.

AFACERI: studio-ul de actorie, sala de calculatoare, biblioteca, spatii cu acustica buna, 100 de locuri si proiector.


Gand 006

O super idee: investitia in cultura. Arts Council England.

" Intre 2015 si 2018 vom investi 1.1 de miliarde de lire din bani publici de la guvern si 700 de milioane de lire de la Loteria Nationala in arta si cultura pentru a ajuta cat mai multi creatori din toata tara."

Gand 007

Uniforma e foarte importanta in scolile din Anglia. E obligatorie, fireste, si daca nu vii imbracat exact asa cum esti instruit (vezi foto) se pot intampla urmatoarele: primesti 15 / 45 minute de detentie (dupa scoala), ti se scrie un raport pe tema asta, poti fi trimis acasa sa ste schimbi (daca nu pierzi orele), profesorul telefoneaza parintele sa vina sa-ti aduca uniforma la scoala.