Text Widget

perfect strangers

perfect strangers
It's the sense of touch. In any real city, you walk, you know? You brush past people, people bump into you. In L.A., nobody touches you. We're always behind this metal and glass. I think we miss that touch so much, that we crash into each other, just so we can feel something (Crash, 2004)

Prin casa

Prin casa
Unde ne facem cumparaturile, ce retete punem in practica, cum ne decoram hruba, ce flori ne imbie diminetile

Search!

toma

toma
O colectie (mereu crescanda!) cu fotografii facute lui Toma. Viata de zi cu zi a lui fi-miu, documentata ca la carte...

Gânduri

Unordered List

problema maghiara

Din nou ziua maghiarilor de pretutindeni (deci si din Romania), din nou discursuri belicoase, din nou evocarea batailor de strada din Tg. Mures din '90, din nou "ungurii vor Ardealul" sau "ungurii vor autonomie". Ca o placa de pick-up stricata, aceleasi refrenuri se aud mereu cand maghiarii isi serbeaza ziua nationala...

Nu o sa intru in detalii privitoare la ce a facut un descreerat "spanzurandu-l" pe Avram Iancu, ca-i timp ars de pomana. Vreau sa spun doar ca, cumva, e normal sa iasa scantei intre ziua maghiarilor si romani. Atata timp cat maghiarii vor serba un moment din istorie care pentru romani e zi de doliu, cum dracu' sa nu fie resentimente / ciomageli ? Daca tu iti faci statuie cu un calau al romanilor din Ardeal, cum ar trebui sa se simta urmasii lui Avram Iancu in preajma ei? Am ajuns la concluzia ca si "etnicii maghiari" ca si romanii sunt slabi de inger si nu le dau o smetie peste bot astora care-i asmut pe unii impotriva celorlalti in loc sa defileze prin orase cu steaguri ale imperiului austro-ungar sau cu harti cu Ungaria-Mare.

In ce priveste autonomia "tinutului secuiesc", lucrurile sunt clare inca din Constitutia Romaniei: tara asta nu e un stat federal. Asa ca pana o sa fie, n-au cum sa faca autonomie nici dau fac petitie la Bruxelles. Iarasi, interesele catorva "reprezentanti ai maghiarilor" sunt tot timpul scoase de la naftalina. Si mai e ceva, care poate suna nasol, dar chiar cred asta: nu-ti place in RO? Esti persecutat ca esti maghiar (ma indoiesc sa se intample asta)? Esti liber sa pleci in Ungaria ! (acum ca dau cetatenii oricui stie limba... ).

Buba e de fapt ca ambele popoare impart o istorie comuna. Maghiarii zic ca romanii au omorat pe ungurii din satele transilvane, romanii zic ca ei doar s-au rasculat impotriva grofilor (fie vorba intre noi, imperiul era austro-ungar, plus ca, asa cum stiu eu neamul asta, mi-e greu sa cred ca romanii au asuprit vreodata alt popor).

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii

Ad Code

Responsive Advertisement