Text Widget

perfect strangers

perfect strangers
It's the sense of touch. In any real city, you walk, you know? You brush past people, people bump into you. In L.A., nobody touches you. We're always behind this metal and glass. I think we miss that touch so much, that we crash into each other, just so we can feel something (Crash, 2004)

Prin casa

Prin casa
Unde ne facem cumparaturile, ce retete punem in practica, cum ne decoram hruba, ce flori ne imbie diminetile

Search!

toma

toma
O colectie (mereu crescanda!) cu fotografii facute lui Toma. Viata de zi cu zi a lui fi-miu, documentata ca la carte...

Gânduri

Unordered List

"VOM MURI SI VOM FI LIBERI !"


Cam asa strigau curajosii care umpleau strazile Bucurestiului la sfarsit de decembrie 1989. Ieri seara am vazut "300", filmul pe care-l astept inca din 2006. Ce poti spune despre un film SF / istoric care musteste de vorbe de duh si precepte morale? Ca e mai bun/ mai putin bun decat... "Gladiatorul" (2000, cu Russell Crowe), ati ghicit! IMDB ii da "300"-ului 8.4 stele. Ceea ce e foarte mult pentru zgarcitii de acolo!("Gladiatorul" are 8.1 stelute).

Pe scurt: spartanii - un popor nedus la biserica - arata toti ca niste... stripperi (hmm...); diferenta dintre cei 300 si Chippendales se vede, insa, pe campul de lupta (scenele de macel, desi aduc un pic a Matrix, sunt foarte bine realizate - si sangeroase din cale-afara...). Misto la film e filonul de inspiratie istorica si doza de adevar istoric (adica contestabil, nesigur si infrumusetat cand e spus de urmasii Spartei). Dupa ce spartanii omoara munti de soldati persani (iranienii zilelor noastre s-au scandalizat ca au fost prezentati intr-o lumina proasta - ce sa spun!) incep, incet - incet, sa se imputineze (cu toate astea, la finalul filmului, povestitorul spune "Leonidas cu cei 300 in spate..."). Nu va spun cum se termina; veti putea afla singuri daca mergeti la premiera filmului, pe 23 martie 2007 la Multiplex.

Ce este un om liber in secolul 21 ? Ok, cu 8 secole IC inteleg... trebuia sa te pazesti ca dracu' de tamaie de sclavie. Care ar fi corespondentul sclaviei azi? Demonii de ieri poarta azi costum Armani si zambesc ademenitor. Biciul pe care-l simteai pe spinarea transpirata s-a metamorfozat in ratele pe care le platesti la masina / casa, compania multinationala la care te duci in fiecare dimineata e stapanul caruia nu-i pasa de tine nici macar cat iti pasa tie de pisica vecinului. Se spune ca "ai de ales". Oare? Visam la masini cu GPS si 150 CP si uitam sa ducem un buchet de flori sotiei, de 8 martie...

Unde au disparut oameni precum Leonida, Maximus sau William Wallace? Au fost masacrati de politiceni venali (oameni care de la 25 - 26 de ani sunt... oameni politici!). (Sa ma sune si pe mine cineva si sa-mi spuna) De ce avem nevoie de policieni ? (!).

Trimiteți un comentariu

3 Comentarii

verbiaj. a spus…
Mi-a plăcut ultima parte a observaţiilor tale, pentru că mă atinge direct. Da, eu sunt sclavul obişnuinţelor, ratelor la maşină, chiriei şi altor facturi. 80% din munca mea înseamnă obligaţie faţă de aceste facturi, 20% plăcere.
Filmele din categoria "Gladiatorul" revoltă în tine sclavul, atunci, pe moment, dar când curge genericul, sclavul rămâne în lanţuri. Paradoxal, libertatea capitalistă e plătită prin înrobire.
Alexandru Zaharia a spus…
NU cred ca e vb doar de "realitatea capitalista"; mai degraba e vb de omul modern care a uitat ce trebuie sa faca un barbat/femeie pentru a fi liber. Cand crezi ca esti liber nu mai lupti pentru asa ceva (vezi discutia Bani vs Suflet). Prea mult confort prosteste! Asta e clar...
Anonim a spus…
ai atins asta cu buchetul de flori... dar si alte multe probleme... suntem sclavi pentru ca asa vrem, pentru ca asa ne-am obisnuit de secole, am perpetuat si iata-ne in 2007 sclavi la costum si cravata. e un intreg lant de sclavie, in trecut, undeva ante CH. existau sclavul, stapanul si mai sus doar zeii, acum sclavutul, sclavul-sef, sclavii mari-sefi, stapanul, iar deasupra acestuia multi alti stapani. totul e egal cu umilinta+interese. Si de multe ori ne place... zicem: am salariu, las' ca merge. ca pe vremea bunicii, care zicea: lasa, mama, ca e bine sa ai un loc de munca, "tine cu dintii de el" si de la bunica la mama, care spune acelasi lucru. dar ce inseamna cu adevarat sa fii liber?

Ad Code

Responsive Advertisement